Българката Нургюл Салимова завърши на второ място на Световната купа по шах.

...
Българката Нургюл Салимова завърши на второ място на Световната купа по шах.
Коментари Харесай

Жалко. Нургюл изпусна Световната купа по шах

Българката Нургюл Салимова приключи на второ място на Световната купа по шах. Турнирът се организира в Баку, Азербайджан. А българката се оказа огромната изненада, откакто мина през голяма конкуренция и стигна до финала.

Във финала българката отстъпи с 1,5:2,5 точки на рускинята Александра Горячкина, съобщи Българска телеграфна агенция. В днешния тайбрек по бърз шах българката бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.
-->
Първите две партии по типичен шахмат в събота и неделя приключиха с ремита и по правилник в днешния се организираха две партии по интензивен шах с контрола от 25 минути плюс 10 секунди за всеки ход. 

В първата партия за деня, в която Салимова бе с белите фигури, двете направиха реми на 42-рия ход с трикратно повтаряне на позицията, инициирано от рускинята. 

Както и във втората партия в неделя по типичен шахмат, в която Салимова още веднъж бе с белите, по този начин и в този момент българката имаше доста съществено позиционно преимущество. Салимова обаче още веднъж се оказа притисната от времето, рискува да жертва качество, само че по-късно пропусна обстоятелството, че Горячкина може да даде безконечен шах и по този начин се измъкне от сериозната обстановка, в която бе изпаднала.

Във втората партия Салимова избра да играе вид, в който през цялото време бе с пешка по-малко. Българката дълго време държеше равна позиция, само че в ендшпила позволи неточност и се съобщи на 105-ия ход.

Победителката в мача ще вземе 50 000 $ от общия награден фонд от 676 250 $, до момента в който изгубилата финала ще получи чек за 35 000 $.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото достижение в кариерата на 20-годишната Салимова при дамите. По пътя си към него някогашната международна шампионка при девойките до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

24-годишната Горячкина, която е номер 3 в международната класация на ФИДЕ при дамите, игра във финала и на първото издание на Световната купа през 2021 година. В него тя загуби от сънародничката си Александра Костенюк. Година по-рано петкратната международна шампионка в другите възрастови групи при девойките игра и за международната купа при дамите, само че загуби мача с китайката Цзю Вънцзюн.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха присъединяване в шампионата на претендентките за международната купа. Той ще се организира в Торонто от 2 до 25 април 2024 година в канадския град Торонто. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР